Dette er den første «lille røde» telefonkiosken, som sto ferdig i november 1933. Arkitekten Georg Fredrik Fasting ble i 1932 kåret som vinneren av arkitektkonkurransen utlyst av Telegrafverket (Telenor) om design av offentlig telefonkiosk i Norge.
Fra 1885 hadde Narvesen kioskkompani enerett på telefonutleie i Oslo. Denne konsesjonen utløp først 31. desember 1934, altså etter at Telegrafverket plasserte sin første kiosk på Akershuskaia. Telegrafverket og Oslo havnestyre fant i midlertid ut at havneområdet ikke var omfattet av den gamle konsesjonen. Dermed var det fritt fram!
I tillegg var dette en strategisk smart plassering av en telefonkiosk, i og med at det var mye trafikk i området. Blant andre kom Amerikalinjen og “pappabåtene” fra øyene i Oslofjorden inn her og brakte med seg både utenlandsreisende og pappaene som kom inn til byen for å jobbe mens kone og barn var på hytta i skjærgården.
(Hentet fra telenorkulturarv.no)
Mari Moen Holsve
Mari Moen Holsve (f. 1986) er født og oppvokst i Oslo. Hun debuterte med fantasyromanen Skjelka-Agenten i 2006. For sin andre bok, Rasp (2008), ble hun nominert til UPrisen, mens Halvgudene vant ARKs barnebokpris i 2011. Ingen sover trygt i natt vant Bokslukerprisen i 2019.
(Hentet fra Cappelen Damm)
Naomi Røkkum
Kan du beskrive lesekiosken/prosjektet med fem ord?
Kjærlighet, gi, bærekraftig, sirkulær, leseglede.
Har du et minne tilknyttet en telefonkiosk?
Jeg husker jeg synes det var et fantastisk konsept, da jeg så en telefonkiosk med bøker for første gang i Bonn i Tyskland. Og jeg ble utrolig glad da jeg så at vi fikk dem i Norge også, slik at den kan spre leseglede til mange!
Hvordan har lesekiosken blitt mottatt i lokalsamfunnet?
Det er stadig alle slags folk innom – unge og voksne, norske og turister. Det er gøy å se at bøkene stadig skiftes ut av alle som bruker telefonkiosken.
Hvem håper du kommer til å bruke lesekiosken fremover?
Jeg håper særlig barn og unge oppdager leseglede av en bok de kommer over i kiosken.
Hva er ditt beste bokfunn i lesekiosken?
The Testament av Margaret Atwood. Jeg har fått helt dilla på Atwood, så det var gøy å få lese om fortsettelsen av historien fra The Handmaid’s Tale, som mange sikkert også kjenner fra TV-serien.
Hvilken bok vil du sette inn i lesekiosken fordi du vil at andre skal lese den, og hvorfor?
Da står jeg mellom Margaret Atwoods Maddaddam-triologien som gir litt gjenklang til pandemien vi akkurat har vært gjennom og Agnes Ravatns Fugletribunalet som ga fart på leselysten min etter en tid med mindre lesing. Fugletribunalet er en «page turner», godt skrevet og med noen overraskelser. Så hvis jeg må velge én, blir det kanskje den – i håp om at flere får tilbake lesegleden.