Lesekiosken i Steinkjer står utenfor samfunnshuset, som ble totalrenovert i 2019-2021. Steinkjerbygg beskrev prosjektet som et av de viktigste gjenreisningsbyggene i Steinkjer, med en tidstypisk og karakteristisk arkitektur. Samfunnshuset i Steinkjer ble Norges første samfunnshus, tegnet av Sverre Olsen, og sto ferdig 1952. Steinkjer fikk med det en egen storstue, men ikke nok med det, de fikk også Norges første svømmehall utenfor Oslo!
Den årlige Steinkjerfestivalen er et stort trekkplaster for tilreisende, da hele byen forvandles til et folkehav med scener og artister på hvert gatehjørne.
Kristofer Uppdal
Kristofer Uppdal (1878-1961) var norsk forfatter, lyriker, essayist, kritiker og raller. Han er født på gården Oppdal i Beitstad, nå Steinkjer i Trøndelag, og skrev på landsmål med innslag av nordtrøndersk dialekt. Hovedverket hans er romansyklusen på ti bind, Dansen gjennom skuggenheimen, som skildrer rallarlivet og fremveksten av den norske arbeiderbevegelsen på landsbygda. Uppdal hadde også stor betydning som fornyer av lyrikken. Like etter at Uppdal avsluttet romansyklusen i 1925 ga han også ut boka Jotunbrunnen, som er en samling av dikt og aforismer.
Steinkjer Bibliotek
v/ Marianne Vanem
Kan du beskrive lesekiosken/prosjektet med tre ord?
Sentralt, synlig, tilgjengelig.
Er det noe lokalhistorie tilknyttet telefonkiosken?
Georg Fredrik Fasting var fylkesarkitekt i Nord-Trøndelag fra 1949-1966 og er mannen bak denne telefonkiosken. Han har tegnet flere boligbygg, skoler og sykehus, samt det gamle Fylkets hus i Steinkjer, men huskes kanskje best for telefonkiosken.
I tillegg det satt inn et sitat av arbeiderdikteren Kristofer Uppdal (fra Steinkjer) i lesekiosken. Sitatet hentyder også til Jakob Weidemann og Hilmar Alexandersen, begge fra Steinkjer.
Hvordan har lesekiosken blitt mottatt i lokalsamfunnet?
Godt mottatt, og vi ser at den er mye brukt. Lesekiosken har også fått god respons i sosiale medier, og innlegget om åpningsarrangementet nådde til over 10300 personer, med et innleggsengasjement på nesten 1400. Det sier noe om at dette virkelig engasjerte Steinkjers innbyggere.
Hvem håper du kommer til å bruke lesekiosken fremover?
Alle! Både lokalbefolkningen og tilreisende.